Stowarzyszenie utraty wagi i fluktuacji wagi ze śmiertelnością wśród Japończyków ad

Badanie kontrolne z 1984 r. Wykazało, że nie można było wykryć jedynie 1,3% mężczyzn.26 Wykluczenie mężczyzn z brakującymi danymi przy każdym badaniu dało próbkę 6537 mężczyzn do analizy wieloczynnikowej. Nie dokonano żadnych wykluczeń a priori z powodu wcześniejszych stanów medycznych. Te z brakującymi danymi dla zmiennych innych niż masa nie różniły się istotnie od reszty kohorty w odniesieniu do zmiennych związanych z wagą. Analiza statystyczna
Zbadaliśmy dwa aspekty zmiany wagi w odniesieniu do śmiertelności. Pierwszym z nich było nachylenie ciężaru względem czasu uzyskane z trzech pomiarów masy ciała u każdego mężczyzny. Nachylenie masy wskazuje na systematyczny wzrost (przyrost masy ciała) lub spadek (utrata masy ciała) i jest zwykle związany z początkową masą ciała. Ta korelacja między nachyleniem a linią podstawową (r = -0,16, P <0,001) wskazuje, że u mężczyzn cięższych istnieje większe prawdopodobieństwo utraty wagi. Może to być spowodowane celową utratą wagi lub regresją w kierunku średniej. Z drugiej strony nachylenie nie było skorelowane z wagą uśrednioną w okresie sześciu lat (r = 0,01, P = 0,53). Drugim wskaźnikiem był błąd średniej kwadratowej dla każdego pacjenta po usunięciu zmiany liniowej. Błąd średniokwadratowy reprezentuje resztkową zmienność wokół ogólnego trendu czasowego masy ciała (innymi słowy, wahania masy w obrębie osoby lub cykliczne zmiany w stosunku do masy ciała).
Te dwa wskaźniki zmiany masy ciała były stosowane na dwa sposoby: jako zmienne ciągłe, aby ustalić trendy liniowe lub krzywoliniowe w ryzyku śmiertelności oraz jako zmienne kategoryczne w celu przetestowania współczynników hazardu dla śmiertelności na określonych poziomach zmiany masy i zmiany wagi.
W celu zmiany wagi utworzono pięć dowolnych grup na podstawie czterech punktów odcięcia: -4,5, -2,5, +2,5 i +4,5 kg. Tak więc, pięć grup zmiany wagi było następujące: utrata masy ciała o ponad 4,5 kg, utrata masy ciała wynosząca 2,6 do 4,5 kg, utrata masy ciała wynosząca 2,5 do zwiększenia masy ciała o 2,4 kg, zwiększenie masy ciała o 2,5 do 4,5 kg i zwiększenie masy ciała więcej niż 4,5 kg. Jako grupę odniesienia wybrano grupę środkową (-2,5 do +2,4 kg) (np. Ryzyko = 1). Grupy te stanowiły odpowiednio 12, 14, 57, 10 i 7 procent kohorty. Dla błędu średniej kwadratowej zdefiniowano pięć grup na podstawie kwintyli rozkładu błędu średniego pierwiastka u mężczyzn wolnych od choroby.
Aby oszacować skorygowane pod względem wieku ryzyko zgonu związanego z przyczyną w funkcji zmiany masy i zmiany masy ciała (jako zmiennych ciągłych i kategorialnych), zastosowaliśmy model proporcjonalnych hazardów Coxa.28,29 Następnie zbadaliśmy modele wielowymiarowe, w tym zmienne obojętne. za palenie tytoniu (ci, którzy rzucili palenie przed pierwszym badaniem, ci, którzy nadal palili, i ci, którzy rzucili palenie między egzaminami i 3 w porównaniu z tymi, którzy nigdy nie palili), bazowe spożycie alkoholu (abstynenci i osoby pijące intensywnie) [> 40 ml etanolu dziennie, górny kwintylek wśród osób pijących] w porównaniu z lekkimi lub umiarkowanymi napojami) oraz praca (niebieski kołnierz i biały kołnierz) oraz zmienne ciągłe określające intensywność palenia (wyrażone jako liczba wypalonych papierosów dziennie), poziom aktywności fizycznej (w ekwiwalentach metabolicznych) i całkowite spożycie energii (w kaloriach).
Główne wyniki były następujące: zgon z wszystkich przyczyn sercowo-naczyniowych (n = 355), który następnie podzielono na śmierć z powodu choroby wieńcowej (n = 186) lub inne problemy z krążeniem (n = 169); śmierć z powodu raka (n = 480); śmierć z przyczyn bezobjawowych i nierakowych (n = 382); i śmierć ze wszystkich przyczyn (n = 1217)
[podobne: choroba recklinghausena leczenie, guz brunatny kości, ceny zabiegów rehabilitacyjnych ]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane tematy z artykułem: ceny zabiegów rehabilitacyjnych choroba recklinghausena leczenie guz brunatny kości