Stowarzyszenie utraty wagi i fluktuacji wagi ze śmiertelnością wśród Japończyków

W wielu badaniach zaobserwowano związek między utratą masy ciała lub zmiennością masy ciała (fluktuacja) a zwiększoną śmiertelnością z przyczyn sercowo-naczyniowych iz wszystkich przyczyn, 1-12, chociaż nie jest to stwierdzenie powszechne.13,14 Czy odchudzanie lub wahania mają niekorzystny wpływ na zdrowie (przyczyna-skutek), są następstwem wcześniejszej choroby (przyczyny skutku) lub są mylone przez czynniki zewnętrzne, nie są jednoznacznie ustalone.15,16 Na przykład stosunek niskiej masy ciała (lub niedawnej utraty masy ciała) i zmniejszonej długowieczności może przynajmniej częściowo wynika to z niedostatecznej kontroli nad paleniem papierosów. 17 Ponieważ dieta i odchudzanie są obecnie bardzo powszechne, ważne jest lepsze zrozumienie ich wpływu na zdrowie.18 Dokonaliśmy prospektywnej analizy związku między zmianą wagi a fluktuacją i umieralnością, korzystając z danych z Programu Honolulu Heart. Odpowiedzieliśmy na dwa pytania: Czy zaobserwowano związek utraty wagi i zmiany masy ciała ze śmiertelnością spowodowaną przyczyną skutku (chorobą podstawową) lub zakłóceniem przez inne czynniki. Czy stowarzyszenia te są ograniczone do mężczyzn z wcześniej istniejącą chorobą lub do palaczy papierosów.
Metody
Badanie populacji i procedur
Program Heart Honolulu jest prospektywnym badaniem chorób układu krążenia wśród Japończyków, którzy mieli 45-68 lat i mieszkali na wyspie Oahu na Hawajach w 1965 roku. Rekrutacja i projektowanie badań kohortowych zostały opisane w innym miejscu [19]. 20 W skrócie, badanie linii podstawowej 8006 uczestników przeprowadzono w latach 1965-1968. Spośród nich 7498 mężczyzn (93,6 procent) ukończyło drugie badanie w latach 1968-70, a 6860 mężczyzn (85 procent) zostało po raz trzeci zbadanych w latach 1971 do 1974. Na każdym badaniu zebrano informacje na temat cech socjodemograficznych, historii choroby, środków antropometrycznych, palenia tytoniu, spożycia alkoholu, aktywności fizycznej i chemii krwi. Masę ciała mierzono za pomocą skali równoważnej z podmiotami w lekkiej odzieży i bez butów.21 Obliczono wskaźnik masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wysokości w metrach). Wskaźnik aktywności fizycznej obliczono jako ważoną sumę liczby godzin dziennie, na które uczestnicy spędzili każdy z pięciu poziomów aktywności.22 Ocenę diety przeprowadzono przez dietetyka przy użyciu metody 24-godzinnego wycofania.23 Spożywanie alkoholu, wyrażone jako mililitry etanolu dziennie oszacowano na podstawie zwykłego spożycia piwa, wina i likieru każdego podmiotu. Piwo było uważane za 3,7% etanolu; wino, 10 procent; i alkohol, 38 procent.24 Zawody zostały zakodowane za pomocą spisu alfabetycznego USA z 1970 r. dla branż i zawodów.25
W niniejszej analizie śmiertelność w następstwie nadzoru szpitalnego, nekrologów gazet i rejestrów stanu zdrowia obejmowała 16-letni okres rozpoczynający się w 1973 r. I trwający do końca 1988 r. (Średnia [. SD] follow-up, 14,5 . 3,3 lat) i był zasadniczo kompletny. W przypadku każdej śmierci, podstawową przyczyną był medyczny panel kontrolny na podstawie odpowiednich zapisów klinicznych i kodowany zgodnie z Międzynarodową Klasyfikacją Chorób, Ósma wersja (ICD-8)
[przypisy: łączenie pokarmów, choroba recklinghausena leczenie, propolis manuka ]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane tematy z artykułem: choroba recklinghausena leczenie łączenie pokarmów propolis manuka