Wprowadzenie glutenu, statusu HLA i ryzyka wystąpienia celiakii u dzieci AD 2

Haplotyp HLA-DQ2 (DQA1 * 0501-DQB1 * 0201) jest wyrażany u większości dotkniętych pacjentów (90%), haplotyp DQ8 (DQA1 * 0301-DQB1 * 0302) wyraża się w 5%, a 5% w przynajmniej jeden z dwóch alleli DQ2 (zazwyczaj DQB1 * 0201). Zwiększone ryzyko zachorowania na celiakię obserwowano u osób, które posiadają dwa allele DQB1 * 02.6,7 Gluten jest niezbędny do wywołania choroby, ale wzajemne oddziaływanie między czynnikami genetycznymi i środowiskowymi regulującymi równowagę między tolerancją a odpowiedzią immunologiczną na gluten jest nadal słabo zrozumiany. Postawiono hipotezę, że infekcje jelitowe, ilość i jakość połkniętego glutenu, skład mikroflory jelitowej i praktyki karmienia niemowląt są możliwymi wyzwalaczami przejścia z tolerancji na odpowiedź immunologiczną na gluten1. Wprowadzenie glutenu w wieku 6 miesięcy jest praktyką od dawna8. Pomimo faktu, że zasada gluten na 6 miesięcy jest głęboko zakorzeniona w wielu krajach rozwiniętych, optymalny czas wprowadzenia glutenu do diety niemowlęcia nie zostały rygorystycznie przetestowane. Wielu klinicystów zaleca odroczenie wprowadzania glutenu do diety niemowląt, u których występuje rodzinne ryzyko choroby. W zależności od czasu, opóźnienie to może umożliwić dojrzewanie bariery jelitowej i śluzówkową odpowiedź immunologiczną.9,10 Jednak badania epidemii celiakii, które miały miejsce w Szwecji w latach 80. i 90. wskazują, że wprowadzenie niewielkiej ilości glutenu podczas karmienia piersią niemowląt w wieku od 4 do 6 miesięcy zmniejsza ryzyko choroby.11,12 Badania z udziałem niemowląt z ryzykiem genetycznym w cukrzycy typu sugerują, że ryzyko wystąpienia cukrzycy typu lub celiakii wzrasta u niemowląt, u których zaczął otrzymywać gluten albo przed upływem 4 miesięcy, albo po 7 miesiącach życia; zapewnia to poparcie dla poglądu, że istnieje okno czasu, od 4 do 7 miesięcy, podczas którego wprowadzenie glutenu może ułatwić indukcję tolerancji.13-15
Aby wyjaśnić związek między wiekiem, w którym wprowadza się gluten do diety dziecka a ryzykiem celiakii, podjęliśmy próbę Celiakia i wiek na poziomie glutenowym (CELIPREV), wieloośrodkowe, prospektywne badanie interwencyjne porównujące wczesne i opóźnione wprowadzenie glutenu do diety niemowląt z rodzinnym ryzykiem celiakii, a my śledziłyśmy te dzieci od urodzenia do co najmniej 5 lat.
Metody
Pacjenci i projekt studiów
Noworodki, które miały rodzinne ryzyko celiakii (tj. Noworodki, które miały co najmniej jednego krewnego pierwszego stopnia z celiakią) były rekrutowane w 20 ośrodkach we Włoszech w latach 2003-2008
[więcej w: propolis manuka, opinie z poradni psychologiczno-pedagogicznej, lpg endermologie ]

Powiązane tematy z artykułem: lpg endermologie opinie z poradni psychologiczno-pedagogicznej propolis manuka