Wprowadzenie glutenu, statusu HLA i ryzyka wystąpienia celiakii u dzieci AD 8

Po pierwsze opóźniło rozwój choroby trzewnej, co może zmniejszyć negatywny wpływ choroby na wrażliwe narządy, takie jak mózg. Po drugie, zmniejszono częstość występowania, choć nieistotną, autoimmunizacji celiakii w każdym wieku wśród dzieci z genotypem wysokiego ryzyka HLA (ryc. 3). To odkrycie zapewnia wsparcie dla modelu dawki HLA genu Koning, który zakłada, że ukierunkowane zapobieganie celiakii u niemowląt z wysokim ryzykiem HLA zapobiega rozwojowi niekontrolowanych odpowiedzi limfocytów T na wysoką liczbę immunogennych kompleksów HLA DQ2-gluten. Koncepcja okna tolerancji glutenu zyskała popularność po tym, jak amerykańscy badacze donieśli w 2005 roku, że zagrożone dzieci narażone na gluten w wieku 4 do 6 miesięcy miały zmniejszone ryzyko celiakii, w porównaniu z osobami narażonymi na gluten przed upływem 4 miesięcy lub po 7 miesiącu życia, ale liczba pacjentów z celiakią potwierdzoną biopsją w ich badaniu była mała.14 Niemowląt niemieckich z rodzinnym ryzykiem cukrzycy typu 1, których pierwsza ekspozycja dietetyczna na gluten wystąpiła po ukończeniu 6 miesięcy, nie zwiększone ryzyko autoprzeciwciał z celiakią lub autoprzeciwciał wysepkowych.24 Norweskie badanie25, które dopasowało dane żywieniowe zebrane w ogólnopolskim, prospektywnym, opartym na kwestionariuszu badaniu z obecnością lub brakiem celiakii wykazało jedynie minimalnie zwiększone ryzyko celiakii u niemowląt do glutenu po 6 miesiącu życia, a skorygowane analizy nie wykazały związku między wczesnym wprowadzeniem glutenu (przed 4 miesiącem życia) a wzrostem d ryzyko celiakii. W badaniu norweskim uwzględniono tylko dzieci z klinicznie zdiagnozowaną chorobą trzewną, więc jej wyniki niekoniecznie odnoszą się do ogólnej populacji osób z celiakią. Nasze dane nie wykazały różnicy w ryzyku zachorowania na celiakię między dziećmi, które zostały wprowadzone do glutenu w wieku 6 miesięcy (podczas otwartego okna ) i tymi, które zostały wprowadzone do glutenu w 12 miesięcy (kiedy okno było zamknięte). Dlatego nasze odkrycia nie potwierdzają hipotezy okna tolerancji .
Nasze badanie rzuca światło na inne aspekty związku między żywieniem niemowląt a ryzykiem celiakii. Od dawna twierdzi się ochronną rolę karmienia piersią, opartą głównie na kilku obserwacyjnych badaniach retrospektywnych 26-29, które zostały podsumowane w metaanalizie30 i systematycznym przeglądzie.31 Badania te nie wyjaśniły, czy karmienie piersią zapewnia trwałe ochrona przed celiakią lub po prostu opóźnia wystąpienie objawów. Norweskie badanie 25 nie tylko nie wspierało ochronnego wpływu karmienia piersią, ale także wykazało nieoczekiwany związek pomiędzy karmieniem piersią przedłużonym ponad 12 miesiącem życia i zwiększonym ryzykiem celiakii
[hasła pokrewne: łączenie pokarmów, na zdrowie po grecku, na zdrowie po grecku pod mikroskopem ]

Powiązane tematy z artykułem: łączenie pokarmów na zdrowie po grecku odbudowa zęba na wkładzie z włókna szklanego